Life coaching

ePsihoterapija 05.09.2011. u Coaching

Life coaching je proces u kojem partnerski odnos između klijenta i coacha, uz korišćenje specifičnih coaching tehnika, dovodi do otkrivanja i oslobađanja lične mudrosti i snage klijenta a time i povećanja njegovih kompetencija za dostizanja ciljeva i vrhunskih postignuća.

To je proces efikasnog učenja koji dovodi do ličnog razvoja, uspešnosti u raznim segmentima življenja i zadovoljstva klijenta sopstvenim životom.

Promena koja se dešava tokom tog procesa odnosi se na promenu u ličnim stavovima, načinu mišljenja, doživljavanju i ponašanju klijenta kao i njegovoj sposobnosti da koristi tehnike i znanja stečena tokom ovog procesa za svoj dalji rast i razvoj.

Uloga coacha je da pomogne klijentu da prepozna svoje ciljeve, da ih jasno definiše i fokusira u sebi one snage na koje treba da se osloni kako bi ih dosegao. S druge strane njegova uloga je i u tome da pomogne klijentu da prepozna koje su prepreke unutar njega aktivne na sabotiranju ovih ciljeva i koje obrasci mišljenja i doživljavanja ga mogu voditi neuspehu. Na taj način coach pomaže klijentu da bude fokusiran na efikasnu organizaciju svoje snage i  svojih potencijala kako bi napravio realni i željeni progres u životu.

Coaching nije davanje saveta. Coaching je inspirisanje, pokretanje i vođenje klijenta ka  pronalaženju najjefikasnijih načina dostizanja ciljeva i donošenju sopstvenih odluka kroz ostvarivanje kontakta sa svojom unutršnjom mudrošću.

Coaching podrazumeva poverenje u ljudske sposobnosti. Ovo poverenje u ljudsku snagu i mudrost daje ozbiljnu podršku klijentovom nastojanju da raste i razvije svoje kompetencije i odgovorno izgradi život kojim će biti zadovoljan i u kojem će uživati.

Coaching je snažan proces kojime se dešava magična transformacija u životima ljudi koji su spremni da posvećeno žive. To je poziv na buđenje i rast i uspostavljenje komunikacije sa mudrošću u sebi. Caoaching pomaže čoveku da sruši barijere koje je sam sebi postavio i da kroz ’’aha’’ momente hvata zalet prema meti koju sada jasno vidi i prema kojoj snažno želi da ide.

U coachingu danas profesionalci koriste različite pristupe i modele. Neki od njih su proistekli iz vodećih psihoterapijskih i  savetodavnih škola, neki su kombinacija različitih pristupa ali svi se baziraju na osnovnim psihološkim postulatima koji se odnose na rast, razvoj, ličnost, motivaciju i načine podržavanja ili opstruiranja sebe. Caoachi se međusobno razlikuju i po ličnom stilu rada koji je uslovljen delimično modelom koji koriste u radu a delom i individulanim razlikama u pogledu afiniteta i ličnih preferencija uspostavljanja kontakta i načina interakcije sa klijentima. U svakom slučaju da bi mogli uspšeno da vode druge oni moraju biti kreativni, imaginativni i sami usmereni na razvoj i samo-inspiraciju. Veliki deo inspiracije dobijaju od svojih klijenta radeći sa njima.

Danas u svetu postoji veliko interesovanje za life coaching koje je rezultat sve složenijih zahteva savremenog života koje nas povremeno dovode u stanje smanjenog fokusa na svoje ciljeve i učvršćuju ponašanje po tipu automatizma.  Ovakvo ponašanje ne dovodi do željenih ishoda ili željenog stepena zadovoljstva životom i doživljaja ispunjenosti. S druge strane, verujući danas da je čovek proaktivno biće, aktivni tvorilac svoje budućnosti a ne zarobljenik sudbine ili okolnosti u kojima živi, zaključujemo da možemo da promenimo svoju situaciju i svoj život i to nam daje motiv da se upustimo u rad na sopstvenom razvoju. Caoching nam nudi veliki broj efikasnih tehnika i dodatnu podršku i inspiraciju da se upustimo u kreativno i energizujuće putovanje otkrivanja svojih pravih mogućnosti i svoje autentične snage.



Pročitajte još:

Coaching

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *